HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

15 milliárd forintra emelkedett a Divat és Design Pályázat keretösszege


Az Innovációs- és Technológiai Minisztérium 10-ről 15 milliárd forintra emelte a hazai divat- és designipari vállalkozások támogatására indított pályázat keretösszegét. Így jelenleg 12 milliárd forintra pályázhatnak a konvergenciarégiók vállalkozásai a GINOP 1.2.14-20 konstrukció keretében, februártól pedig 3 milliárd forintos kerettel megnyílik a jelentkezés a Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozásoknak szóló VEKOP 1.2.7-20-ra is. A pályázat szakmai hátterét biztosító Magyar Divat & Design Ügynökség munkájának köszönhetően évtizedek óta nem látott támogatásban részesül az ágazat.

A Magyar Divat & Design Ügynökség szakmai megalapozó munkájának eredményeképp az Innovációs és Technológiai Minisztérium 7 milliárd forint keretösszegű pályázatot indított a konvergenciarégiókban működő divat- és designipari vállalkozások számára, melyet 5 milliárd forinttal emelt, így jelenleg 12 milliárd forintra pályázhatnak a vállalkozások a GINOP 1.2.14-20 konstrukció keretében. 2021. január 6-án pedig megjelent a kifejezetten Közép-Magyarországi Régióban működő vállalkozások részére kialakított 3 milliárd forintos keretösszegű VEKOP 1.2.7-20 kódszámú felhívás, melyre februártól kezdődően nyújthatnak be támogatási igényt az iparági szereplők. A pályázat kapcsán történt változásokról 2021. január 15-én számolt be Dr. György László Gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős Államtitkárnak úr és Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője egy közös online sajtótájékoztató esemény keretében.

Az összesen 15 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívások a divat- és dizájnipari mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatását célozzák. A divat-és designipar rendkívüli adottságai, valamint a koronavírus okozta megváltozott gazdasági helyzet együttesen indokolják a felhívás szükségességét, amelynek köszönhetően a szektor hazai szereplői megerősödve kerülhetnek ki a kihívásokkal teli időszakból és kedvező pozíciót szerezhetnek a kiélezett nemzetközi versenyben az ágazat globális átrendeződésének köszönhetően.

A kiemelt jelentőségű pályázat létrejöttéhez, melyre évtizedek óta nem volt példa, a Magyar Divat & Design Ügynökség megalapozó szakmai munkája, valamint az iparág összefogása is hozzájárult. A szakmai egyeztetések a pályázat bejelentését követően sem álltak meg, hiszen az MDDÜ a társadalmasítási szakaszban is aktív párbeszédet folytatott az iparági szereplőkkel.

Az ITM-mel és a Pénzügyminisztériummal tartott konzultációk során az Ügynökség szakmai partnerként részt vett az előminősítési pontrendszer, valamint a pályázati felhívás kialakításában is. Az egyeztetések eredményeképp sikerült kibővíteni a pályázaton részt vevők lehetséges körét, valamint a vállalkozások fejlesztéséhez igényelhető eszközök beszerzési körét is. Emellett a munkabér is bekerült a támogatott tevékenységi körök közé. A megfelelő szakmai háttér biztosítása mellett az MDDÜ igyekezett kézzelfogható segítséget nyújtani az iparági szereplők számára, annak érdekében, hogy minél több sikeres pályázat kerüljön benyújtásra. Így az Ügynökség konvergenciarégiónként megszervezett 6 online tájékoztató eseményt, melynek keretében közel 180 résztvevő tette fel a pályázással kapcsolatos kérdéseit.

A kreatív ágazat az egyik legnehezebb évén van túl, az előrejelzések szerint viszont 2021-ben sem lesznek egyszerűbbek a kereskedelmi feltételek, amelyek újragondolásra késztetik a vállalkozások működési stratégiáit és prioritásait. A tartós munkamodell kialakításán túl érdemes újra értelmezni a táv- és helyszíni munkavégzés fogalmát, emellett létszükségletté vált az iparági szereplők online jelenléte is. Forráshiány okán viszont nem minden vállalkozás tudja önerőből megvalósítani ezeket a változtatásokat, ezért is kiemelten fontos a szektor támogatása.  A Magyar Divat & Design Ügynökség elkötelezett az iparág minél átfogóbb további fejlesztésében, hogy a vállalatok a megváltozott gazdasági helyzetben is képesek legyenek megújulni és megerősödni.

A támogatási kérelmek benyújtásához kritériumként felállított előminősítési rendszer első köre 2020. december 17-én nyílt meg, és 2021. január 15-én zárul. Az első körben több, mint 300 vállalkozás jelentkezett előminősítésre, a tanúsítványok kiállítására február 15-ig kerül sor. Azon vállalkozások számára, akik jelenleg fontolgatják a pályázást, 2021. január 16-án indul az előminősítés második köre, amely január 16. és 31. között lesz nyitva. Érdemes tehát igyekezniük a regisztrációval. A második körben jelentkező vállalkozások a tanúsítványt 2021. február 28-án kapják kézhez. Bár az előminősítési tanúsítványt a két kör miatt különböző időpontokban kapják kézhez az elbírált vállalkozások, a pályázat benyújtására egyszerre, március 1-től nyíliik lehetőség, tehát a pályázat során nincs versenyeztetés.

További részletek és információk a divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon olvashatóak.