HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

design START - Szakmai út Németországban


A meisseni porcelángyár múzeumával mindenki számára elérhetővé teszi szaktudását, tradícióját, illetve fine dining kultúráját. Ez a világ egyetlen múzeuma amely betekintést enged a Meissen Porcelán® 1710 óta folyamatosan változó trendjeibe.

A vezetett túr során megismerhették a mentoráltak a gyár történetét, a meisseni porcelán összetevőit és megmunkálásának módját. A tartalomgazdag körbevezetés során a gyárról, az egyedi projektekről, a német vásárlóerőről és különböző nemzetközi piacokról is beható ismereteket szerezhettek a mentoráltak.  A túra meisseni porcelán elkészítésének 4 fázisát mutatták be: a kézzel formálást, a tárgyak egyes darabjainak egymáshoz illesztését, valamint a sablonos és kézzel való díszítést, illetve festést. Ezt követően a mentoráltaknak egy workshop keretén belül egy meisseni porcelánvázát díszíthettek a kollekció elemeivel kedvük és esztétikájuk szerint. szabadon dolgozhattak a meisseni porcelánnal, összevethették az itthoni, gyakornoki munkának köszönhetően tapasztaltakkal.

Designers’ Open és Grassimesse

Minden év októberében megrendezésre kerülő Designers’ Open a kortárs tervezők számára az egyik legkimagaslóbb esemény. A designereknek, gyártóknak, kereskedőknek szervezett rendezvény a belvárosi Kongresshalle Zoo területén fogadja látogatóit 2019-ben október 25-27. között. A kiállítás tanulmányozása és megtekintése során megismerhették a mentoráltak, hogy a német, illetve nemzetközi designerek kiállítási formáit, termékeiket, árazástechnikájukat. A vásáron való megjelenés emberléptékű, nem olyan elérhetetlen standárakkal dolgozik – erős és kidolgozott üzleti tervbe beépíthető és hasznosítható cél lehet a mentoráltaknak a német piacon való megjelenésnek ez a formája. A mentoráltak minden gyakorlati kérdésükre megkapták az adekvát választ, többek között a kiállítási feltételekről, határidőkről és lehetőségekről. A kiállítás idei témája a fenntartható design volt, aminek keretében több izgalmas és inspiráló alkotást is láthattak a mentoráltak.

A Grassimesse Lipcse egy szintén neves szakkiállítása, mely az 1920-as években – az iparművészeti múzeum igazgatósága által alapított, értékesítési vásárból alakult ki. A korábbi igazgatóság szigorú kiválasztási procedúrájának eredménye, hogy a kiállítás mára Európa szerte elismert színpaddá nőtte ki magát az iparművészek elitjének körében. A vásárt a Grassi Museum of Applied Arts (Grassi Iparművészeti Múzeum) épületében rendezik meg évről évre. Az Európa szerte híres GRASSI Iparművészeti Múzeum kiállításainak középpontjában a design, kézművesség, fotográfia, illetve építészet áll. Gyűjteménye mintegy 230 000 európai és nemzetközi kézműves műtárgyat tartalmaz az ókortól napjainkig.

A Grassimesse szakkiállításon Sabine Epple, a kulturális vezető kísért körbe a főleg porcelánt és kerámiát felsorakoztató vásáron. Az idei év tematikájának központjában a kerámia és porcelán állt, de emellett megjelentek más home decor termékek és ruházati cikkek is. A mentoráltak számos inspiráló terméket és módszert láthattak, beszélhettek a designerekkel, kapcsolatot építhettek, együttműködési lehetőségeket találhattak, de emellett megtekinthették az iparművészeti múzeum állandó kiállítását is, amely egészen a régmúlttól kezdve sorakoztatta fel a nemzetközi és német formatervezés legnagyszerűbb alkotásait.

 A szakmai útról készült videón itt megtekinthető.