HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Bútor és Faipari Szövetség és a Magyar Divat & Design Ügynökség


A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) határozatlan idejű együttműködési megállapodást kötött a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel, amelynek elsődleges célja a modern magyar bútoripar, illetve a divat- és designipar hazai szereplőinek szakmai támogatása. Az együttműködést december 12-én, csütörtökön írta alá a Szövetség elnöke, Wilheim Gábor és az MDDÜ vezetője, Bata-Jakab Zsófia.

A Magyar Divat & Design Ügynökség és a Magyar Bútor és Faipari Szövetség megállapodásának célja, hogy megerősítse és stabilizálja a magyar divat- és designipart, a bútor- és faiparral való szakmai kapcsolat szorosabbá fűzésével. Az együttműködés nagyban hozzájárul majd a magyar divat- és designipari szereplők és vállalkozások nemzetközi piacra lépésének előkészítésében, illetve annak végrehajtásában és támogatásában is.

A Magyar Bútor és Faipari Szövetség legfőbb célja, hogy elősegítse és támogassa az összefogást a modern magyar bútoriparért, továbbá szeretné hosszútávú és sokrétű, izgalmas projektekkel felfrissíteni a nagy múlttal rendelkező magyar faipart, amelyből kifolyólag szorosabbá kívánja fűzni a design és az ipar közötti együttműködést.

A Magyar Divat & Design Ügynökség integratív és koordinatív szakmai szervezetként az iparág fejlesztését támogatja, elsődleges célja pedig, hogy elősegítse a magyar divat- és designipar fellendülését, így a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel kötött megállapodása nagyban elősegíti majd az iparági szereplők közti párbeszédek kialakítását, illetve a magyar formatervezői szcéna részletesebb feltérképezését. A magyar divat- és designiparhoz kapcsolódó háttéripari tevékenység megszervezése, fejlesztésének és stratégiai építkezésének támogatása is az együttműködés célját képezi, valamint akár közös továbbképzési programok, kiállítások és egyéb rendezvények létrejöttét is támogatják. Az együttműködésnek köszönhetően a magyar divat- és designiparhoz kapcsolódó tudásbázis és intézményrendszer építése és fejlesztése is várható, továbbá erős hangsúlyt fektetnek majd a felső- és a középfokú oktatási kapcsolatok erősítésére, képzések elindítására, a kapcsolattartásra és együttműködésre az oktató intézményekkel.

Mindezek mellett pedig megfelelő publicitást szeretnének biztosítani a divat- és designipar már befutott szereplőinek és pályakezdőknek egyaránt, amelyből kifolyólag további reputációnövekedésre lehet majd számítani. Ennek a közvetett célja pedig nem más, mint a hazai export bővítése, a divat- és designipari sikerek eléréséhez történő hozzájárulás, valamint a magyar formatervezők kimagasló kreativitásáról alkotott kép erősítése ország- és Európa szerte.

 

„Az MDDÜ nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi és hazai szakmai szervezetekkel való együttműködésre, ennek fényében kötöttük meg a mostani megállapodást is a Magyar Bútor és Faipari Szövetséggel. A közös munka által reményeink szerint még sikeresebbek lehetünk az iparági szereplőkkel való kapcsolattartásban, hiszen a szövetség több ezer hazai kis- közép és nagy méretű vállalkozást egybefogóan képvisel. Előbbi mellett a szövetség javaslataira és meglátásaira is számítunk az iparági stratégia fejlesztésével kapcsolatban.” mondta Bata-Jakab Zsófia, az ügynökség vezetője, illetve hozzátette, hogy ehhez hasonló együttműködések létrejöttére számítanak a jövőben is.

„A Bútorszövetség 2019-ben hiánypótló kutatásba fogott, melynek célja az ágazati stratégia, a kitörési pontok meghatározása volt. Egyértelmű az adatok és kutatások alapján, hogy csakis a design tartalom és nagyobb hozzáadott érték jelentheti a jövőt a magyar bútor és faipar számára. A design szemlélet, az oktatás és képzés, a 21. századi technológiák használata és a generációváltás jelenti a szakma számára a legnagyobb kihívásokat. Fontos az együttműködés és a közös gondolkodás mindenkivel, aki hozzásegítheti a faipart a nemzetközi élvonalhoz való csatlakozást. Stratégiát nem lehet egyedül írni és megvalósítani.” – emelte ki Wilheim Gábor, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke.

 

A Magyar Divat és Design Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség, a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalataként alakult meg 2018-ban, három kiemelt részleggel: divatipar, designipar és Fashion & Design Hub. Az ügynökség célja a globálisan elismert design- és divatiparon keresztül erősíteni az országimázst, olyan munkahelyeket teremtve, melyek mögött fenntartható iparági vertikum áll. Emellett legfontosabb feladatai közé tartozik az export növelése, a hazai gyártói háttér erősítése és fejlesztése, a tradícióval rendelkező kreatív és szakmai tudás fejlesztése. Kiemelt célja a design és divat iparágban tevékenykedő hazai és nemzetközi szereplők közötti hatékony szakmai koordináció megvalósítása, mely elengedhetetlen a hosszútávú sikerhez.

 

A Magyar Bútor és Faipari Szövetségről

A Szövetség negyed százada képviseli a fa és bútoripari ágazatot. Civil szakmai szervezetként célja az európai élvonalhoz való felzárkózás, a szakma modernizálása és a hagyományok integrációja. Az Európai Bútorszövetség tagjaként az érdekképviseletet nem csak a hazai, hanem az európai döntéshozók felé is ellátja. Számtalan projekttel, aktivitással viszi közelebb a mindennapok emberéhez a fát és a bútort, ezzel támogatva az utánpótlást, a pályaorientációt és a magyar bútor népszerűsítését.