HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Hat gyártó-tervező páros vesz részt az MDDÜ inkubációs programjában


A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) harmadjára meghirdetett design LAB programjának felhívására beérkezett 36 munka közül a bírálóbizottság 6 nyertes pályázatot választott ki. A gyártásfejlesztés támogatására létrehozott inkubációs program célja a szektor szereplői közötti kollaborációk ösztönzése, a hazai gyártói háttér erősítése, közvetetetten pedig az ágazat versenyképességének növelése.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Speed Dating online esemény keretében nyílt lehetősége a gyártóknak és tervezőknek a szakmai kapcsolat kialakítására és feltérképezésére. 2022-ben 17 gyártó és 12 tervező közel 50 meeting keretében mérhette fel a kollaborációkban rejlő lehetőségeket. A támogatási keretre a gyártók és tervezők egy közösen beadott pályázati anyaggal jelentkezhettek, amely révén elsősorban bútorok, lakáskiegészítők és textiltermékek megvalósításához kapnak pénzügyi támogatást. A program keretében évről évre olyan kimagasló designalkotások születnek, amelyek a környezeti fenntarthatósági szempontokat is fókuszba helyezik.

A beérkezett pályaműveket elismert szakemberekből álló bizottság értékelte, amelynek tagjai között helyett kapott Dr. Horváth Judit, az Iparművészeti Múzeum Kortárs Design Gyűjteményének főosztályvezetője, Majcher Barbara, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának főtanácsosa, Kovács Zsófia, a Max City Center menedzsere és Wilheim Gábor, a Fabunio-Magyar Fa-és Bútoripari Unió elnöke. A design LAB program a VIA (Valorisation de I’Innovation dans I’Ameublement) francia designintézet együttműködésével valósul meg, így a szervezet elnöke, Jean-Paul Bath is véleményezte a nyertes pályaműveket. Az MDDÜ részéről Jakab Zsófia vezérigazgató, Forintos-Szűcs Anita általános vezérigazgató-helyettes és Vági Oszkár szakmai tanácsadó fogalmazott meg véleményt, amelynek köszönhetően hat kiemelkedő gyártó-tervező páros kapott lehetőséget és támogatást szériában gyártható designtermék kifejlesztésére.