HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Hogyan mélyíti el az elméleti tudást a szakmai gyakorlat?


Hasznos tudással és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodtak a formatervezők a Magyar Divat & Design Ügynökség által indított harmadik design START mentorprogram második szakaszát jelentő szakmai gyakorlaton. A képzésen résztvevő designmárkák visszajelzései alapján, az általuk választott hazai gyárnál töltött kéthetes közös munka kiemelkedően inspirálta őket és számos új fejlesztési ötletet eredményezett. A mentorprogram során szerzett tapasztalatokat, a tudásmegosztás és az együttes alkotás élményét alkotásaikba is beépítik a jövőben. A mentorprogram célja a márkák belpiaci stabilizálása és a vállalkozások növekedési pályára állítása.

A Magyar Divat & Design Ügynökség immár harmadik alkalommal indította el a design START mentorprogramot, amelynek célja a magyar formatervezők szakmai és üzleti sikereinek előmozdítása és fenntartása. A program kifejezetten azokat a feltörekvő márkákat célozza, akik először még itthon szeretnének sikereket elérni és hazai stabilitásuk megteremtéséhez igényelnek támogatást. Idén öt tehetséges designmárka vesz részt a háromlépcsős programon, amely 6 modulból álló privát workshop- és előadás-sorozatot, egy hazai gyárnál teljesített szakmai gyakorlatot és legalább egy külföldi szakmai utat biztosít a tervezőknek.

A Vándor Studio alapítója, Vándor Krisztina textilművész leginkább természetes alapanyagokból dolgozik, amely ma már szinte kuriózumnak számít. Szakmai gyakorlatát egy szintén lakástextillel foglalkozó cégnél szerette volna tölteni, így esett választása a nagymúltú nemzetközi JAB Anstoetz vállalatra.. A közös munka során betekintést nyerhetett egy nagyobb vállalat mindennapi munkájába, hasznos tudást szerezhetett egy tapasztalt, a piacot már jól ismerő cégtől.

A KOMOK márka alapítói, Nagy Péter és Juhász Norbert egyedi és kisszériás lámpatesteket és bútorokat fejlesztenek, együttműködve külsős tervezőkkel és gyártókkal. A Lumoconcept-nél teljesített kéthetes gyakorlatuk során leginkább vállalatirányítási területen szerettek volna fejlődni, elmondásuk alapján rendkívül hasznos PR és sales ismeretekkel gazdagodtak.

Az OBAI Concrete alapító tervezője, Mázsi Boglárka kisméretű beton lakáskiegészítőket, valamint egyedi ékszereket készít. Az általa választott Concrazy Kft-nél betonbútorok gyártásával foglalkoznak, így izgalmas lehetőség volt megfigyelnie a különböző designtárgyak megvalósításának folyamatát. A közös munka összetett, komplex élményt nyújtott és inspirálóan hatott számára.

A marta edocs márka üveg- és ékszertervezője, Edőcs Márta a Sixay Furniture-nél teljesítette szakmai gyakorlatát, ahol letisztult, időtálló designtárgyak alkotására törekednek. Az általa választott vállalatnál, többek között tömörfából készült bútorok tervezésében és az anyagok kiválasztásában nyílt lehetősége részt venni, továbbá izgalmas élmény volt számára, hogy enteriőrökbe helyezhette az elkészült tárgyakat.

Az Esstre alapító tervezője, Varga Eszter a BUSH térelválasztó design termékét szerette volna továbbfejleszteni a szakmai gyakorlata során. Az általa választott Fészek Részek vállalkozás segített a terméket egy olyan CNC marórendszerre formálni, amely lehetővé teszi, hogy minél kevesebb fanyesedék anyag alakuljon ki az elkészítési folyamat során, ami környezetvédelmi szempontból kiemelt jelentőséggel bír. 

A nyolchónapos képzés hat kiemelkedő szakmai életúttal rendelkező, iparági szakértő előadásával vette kezdetét, amelynek köszönhetően üzleti tervezés, finanszírozási lehetőségek, design- és márkakommunikáció, digitális marketing, valamint jogi területen bővítették tudásukat a formatervezők.  

A design START mentorprogram feltörekvő magyar tervezői a megszerzett elméleti tudás birtokában és a szakmai gyakorlat inspiráló közös munkája után a program legizgalmasabb részeként a francia gyártók munkájába nyerhetnek betekintést. A program lezárásaként egy nemzetközi study tour keretében szeptemberben ellátogatnak a méltán híres Maison&Objet lakberendezési szakvásárra.