HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Interjú Horváth Mátéval, a Forms Design stúdió alapítójával és tervezőjével


Bemutatná röviden a márkáját / vállalkozását?

A Forms Design stúdiót 2018-ban alapítottam. Az ezt megelőző években a saját nevemet használtam. Majd az MDDÜ design START mentorprogramnak köszönhetően ezt megváltoztattam. A stúdióval a legtöbb hazai gyártóval együttműködve széria és egyedi termékek fejlesztésén dolgozunk. A bútorok, azon belül is az ülőbútorok iránt érzett elköteleződés tanáromnak, mentoromnak köszönhetem. Vásárhelyi János meghatározó szerepet töltött be a magyar bútortervezés történetében.

A designhoz való hozzáállásom egyszerű. Számomra a formatervezés egy törekvés a letisztultság felé. Az ember és tárgy kapcsolata, rezonanciája az élvezet, amit a használatból kapunk… ez az, ami számít.

Miért jelentkezett a design SPEED programba?

Ezt megelőzve részt vettem a design START mentorprogramban. Jó volt látni, hogy mekkora potenciál rejtőzik a vállalkozásban. Az Ügynökség segített elindulni, és lehetővé tette, hogy önálló márkaként működjön a stúdió. A design SPEED programot két évre rá pályáztam meg. Bár korábban is lett volna lehetőségem, azonban szerettem volna, ha elég felkészült vagyok egy ilyen volumenű fejlődésre.

Melyik előadás adott az Ön számára a legtöbbet és miért?

A Forms Design gyengeségei főleg a marketing és a kommunikáció terén voltak érezhetők, így ezen előadások nagyon sokat segítettek abban, hogyan lehetne erősíteni a márkát. Ugyanakkor az angol nyelvű előadások javították a kommunikációs készséget, hiszen szinte minden előadáson prezentációt készítettünk.

Fogalmazott-e meg új célokat, terveket a vállalkozásával kapcsolatban a workshop-ok hatására?

Jacopo-val (Jacopo Bargellini, Istituto Europeo di Design, Stratégiai Tanácsadó, Üzlet & Innováció) való első alkalommal felmerült a kérdés, hogy a stúdió milyen alapelveket képvisel és mik az egyedi stílusjegyek, illetve milyen háttér story társul mindehhez.  Ekkor döbbentem rá, hogy nagyon sok hiányosság van. Úgy gondoltam itt az alkalom, hogy alapjaiban építsem újra az arculatot és az elveket. Tehát elmondható, hogy egy teljes átalakulás, újragondolás kezdődött el.

Hogyan fogja a kapott tudást, információt beépíteni a saját vállalkozásába?

A tudás folyamatosan épül be a vállalkozásba. Jelenleg a kommunikáción dolgozom, azon belül is egy olyan weboldal fejlesztésén, mely nemzetközi szinten is érdekes lesz.

Volt-e olyan téma vagy információ, ami kifejezetten inspirálóan hatott Önre és miért?

Minden előadó inspiráló volt, hiszen profik a szakmájukban, ami nagy mértékben hatással volt ránk. Amit kiemelnék, hogy a programban résztvevő összes márka színvonala és felkészültsége hatalmas húzóerő volt számomra.

Hogyan készül a design SPEED program következő és egyben utolsó szakaszára, a milanói tanulmányútra?

Főleg a prezentáció készítés lesz a fókuszban. Szeretném, ha az Ügynökség, és az oktatók is azt látnák, hogy nagy hatással voltak a stúdió fejlődésére.

Milyen tervei vannak a program lezárását követően?

Teljesen új kommunikációs stratégia kidolgozása van folyamatban. Közben elkezdődött a weboldal fejlesztése, melyet a mentorok is véleményeztek, és ennek köszönhetően olyan visszajelzéseket kaptam, amik bátorítottak, hogy elkezdjem. Idei évben szeretnék külföldi gyárókat, brandeket megkeresni, és határon túl is sikeresen bemutatkozni.