HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Interjú Kele Sárával, a sarakele stúdió alapítójával és tervezőjével


Bemutatná röviden a márkáját / vállalkozását?

sarakele stúdió izgalmas, de időtlen szépségű, minimalista bútorokat és belső tereket alkot, a fenntarthatóságot mindig szem előtt tartva. Kísérletező, előremutató szemlélete a formákon túl az anyaghasználatra és a gyártási metódusokra is kiterjed, törekszik a kézműves mesterek tradicionális tudásának ötvözésére kortárs és innovatív megoldásokkal. Nagy figyelmet fordít a lokalizmusra, a gyárakat ösztönzi a környezettudatosságra és a környezetre/közösségre tett hatások figyelembevételére.

Miért jelentkezett a design SPEED programba?

Szerettem volna stratégiai szempontból rátekinteni stúdióm működésére, strukturált terveket alkotni a jövőre nézve, és mélyíteni tudásomat a nemzetközi piac működéséről.

Melyik előadás adott az Ön számára a legtöbbet és miért?

Több is jelentős volt számomra, az egyik első előadás például, amikor az üzleti stratégiákról beszéltünk, és a saját víziónk és missziónk megfogalmazása volt a feladat. Egyrészt Jacopo (Istituto Europeo di Design, Stratégiai Tanácsadó, Üzlet & Innováció) előadói tehetsége is akkor rajzolódott ki számomra, másrészt ezen az előadáson nagyon testközelinek és saját léptékűnek éreztem a feladatokat, és sok gondolkodni valót vittem haza magammal. A végén pedig Alberto (Alberto Bottalico, (Burson Cohn & Wolfe, Stratégiai Vezérigazgató) PR előadásainál tapasztaltam azt, hogy sok praktikus, személyre szabott tanáccsal lettünk gazdagabbak.

Fogalmazott-e meg új célokat, terveket a vállalkozásával kapcsolatban a workshop-ok hatására?

Igen, például a fókuszáltság erősítését, illetve ez egy olyan stratégiai tervezési folyamat, amely jelenleg is aktívan zajlik.

Hogyan fogja a kapott tudást, információt beépíteni a saját vállalkozásába?

Lépésről lépésre. Azt gondoltam, a milánói prezentációra készülés nagyon jó alapja a stratégiai tervezésnek, és a kialakult irányelvekhez pedig igyekszem majd tartani magam a jövőben, mindenképpen jó mérceként, iránytűként szolgálnak majd.

Volt-e olyan téma vagy információ, ami kifejezetten inspirálóan hatott Önre és miért?

Nem tudnék kiemelni egyet. Sokszor azt éreztem, hogy a példák nagyon más léptékűek, ezzel együtt is tudtam belőlük meríteni, és a stratégiai gondolkodás fontosságát ez a képzés is megerősítette bennem.

Hogyan készül a design SPEED program következő és egyben utolsó szakaszára, a milanói tanulmányútra?

Érdeklődéssel várom, készülök a prezentáción túl egy kisebb kutatással is, egy listával, hogy milyen stúdiókat, galériákat szeretnék meglátogatni. Különösen várom a személyes beszélgetéseket és a bemutatkozási lehetőségeket.

Milyen tervei vannak a program lezárását követően?

Folytatom tovább a stúdió munkáját. Jelenleg három tervezési projektem fut, az egyik közülük nemzetközi partnerekkel zajlik. Szeretném a jövőben még tudatosabban, a meghatározott stratégiai céloknak megfelelően alakítani a projekteket és a stúdió fejlődését.