HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Kepes György: Az amerikai művész-tudós


A Magyar Divat & Design Ügynökség a Bauhaus 100. évfordulójának alkalmából izgalmas tárlatvezetéssel egybekötött előadásra várja az érdeklődőket Dr. Orosz Márton vezetésével, "Kepes György. Az amerikai művész-tudós, aki valósággá váltotta a Bauhaus álmát" címmel.

1967-ben az MIT-n, a világ egyik legrangosabb, Cambridge-ben alapított műszaki egyetemén vizuális tervezést oktató Kepes György azzal a céllal hozta létre a Haladó Vizuális Tanulmányok Központját, hogy a Bauhaus tradíció egyik utolsó, legitim örököseként intézményesítse a nagy múltú iskola elképzeléseit. Ezzel megteremtve az összeköttetést a művészet, a tudomány és a technológia között. Kepes, aki Berlinben már az 1930-as évek elején megismerkedett a Bauhaus legismertebb alakjaival, köztük az iskolát alapító Walter Gropiusszal, a lehető legcéltudatosabb módon próbálta meg továbbfejleszteni és alkalmazni a Bauhaus oktatási módszerét, amikor 1937-ben, Amerikába települt át és Chicagóban a New Bauhaus (majd később ugyanott a School of Design) professzora lett. Tervezőgrafikusként, díszlettervezőként, festőként, fotográfusként, belsőépítészként, környezeti művészként, elméleti íróként és egyetemi oktatóként egy sokrétű, tudatosan interdiszciplináris és a területek együttműködéséből adódóan holisztikus életművet hagyott hátra. A tárlatvezetéssel egybekötött előadás arra tesz kísérletet, hogy Kepes György rendkívül összetett munkásságát, az absztrakt-kinetikus művészet jövőjére irányuló elképzeléseit az emberi érzékelés – köztük a látás és a tapintás – kiterjesztésére összpontosító Bauhaus-program szűrőjén keresztül értelmezze.

Az esemény ingyenes, a részvétel a limitált férőhelyek miatt e-mailes, visszaigazolt regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát az design@hfda.hu email címen jelezze!

Az alábbi linken elérhető Adatkezelési Tájékoztató megismerése után a Tájékoztató elfogadásával, regisztrációs email elküldésével, a regisztráció tényével Ön kellő megfontolás után önkéntesen hozzájárul ahhoz, hogy az Adatkezelő az Ön által megadott személyes adatait a hozzájárulása alapján jelen Tájékoztatóban meghatározott célból és ideig nyilvántartsa, kezelje
https://mtu.gov.hu/documents/prod/Adatkezelesi-tajekoztato_mddu_kepes_gyorgy-eloadas_tarlatvezetes_1007.pdf

Az esemény a Design Hét Budapest / Budapest Design Week keretein belül kerül megrendezésre.