HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Már zajlik a design LAB-re érkezett 43 pályázat kiértékelése


Lezárult a jelentkezés a Magyar Divat & Design Ügynökség első design LAB inkubációs programjára, melyre összesen 43 kooperáló gyártó-tervező páros jelentkezett. A hazai és nemzetközi szakemberekből álló Bírálóbizottság az elkövetkezendő időszakban több körben értékeli a beérkezett termékfejlesztési terveket és augusztus végéig dönt arról, hogy mely koncepciók megvalósítása kap pénzügyi támogatást.

Cél, hogy az iparágon belül minél több sikeres együttműködés szülessen a gyártók és tervezők között

A Magyar Divat & Design Ügynökség a design LAB inkubációs program keretében egy közösen benyújtott pályázat útján ösztönzi a gyártók és a tervezők közötti kollaborációkat. A Bírálóbizottság döntése alapján, az eredetiség és megvalósíthatóság, valamint az exportképesség szempontjai szerint legjobbnak ítélt pályázók szériaérett termékek véglegesítésére és legyártására fordíthatják a vissza nem térítendő támogatást.

A beérkezett anyagok értékelése

A pályázatokat a Bírálóbizottság értékeli, mely olyan szaktekintélyekből áll, mint Hosszú Gergő, Red Dot Díjas formatervező, a Co&Co Designcommunication ügyvezetője; Majcher Barbara, a Magyar Formatervezési Tanács főtanácsosa; Mascher Róbert, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke és Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elnöke. A design LAB program a francia designintézet, a VIA (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) együttműködésével valósul meg, így öötödik bíraként Jean-Paul Bath, a VIA elnöke is véleményezi a pályaművek vizuális dokumentációját. Az MDDÜ oldaláról pedig Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője, Keresztury Árpád design igazgató és Vági Oszkár szakmai tanácsadó fogalmaz meg véleményt.

Az értékelés szempontjai

A pályázatok először egy előszűrésen mennek keresztül, amely során a Bírálóbizottság megvizsgálja, hogy teljesülnek-e a támogatási keret elnyeréséhez szükséges előfeltételek, majd azt ellenőrzik, hogy a project célja összhangban van-e a pályázat céljával, azaz a gyártók és tervezők együttműködésének eredményeképpen jön-e létre a bemutatott szériában gyártható termék. A szakmai megvalósíthatóság szintén előfeltétele a pályázaton való részvételnek, ami akkor teljesül, ha az jól meghatározott célokkal rendelkezik és a futamidő tekintetében is reális feladatokat és célkitűzéseket foglal magába. Az előfeltételi vizsgálat a költségvetés megalapozottságának értékelésével zárul.

Az előfeltételeknek maximálisan megfelelő pályázók a Bírálóbizottság előtt is beszámolnak a megvalósítás részleteiről, melynek során kilenc szempont alapján értékelik őket. Nézik a sorozatgyárthatóság alátámasztását, a fenntarthatóság követelményeinek való megfelelést, az anyagi és emberi erőforrásokhoz kapcsolódó költségeket.

A termékek vizuális megjelenítését több szempont alapján is minősítik – az osztályzás kitér a design koncepciójára, a formai megjelenés eredetiségére, a látványtervek minőségére, a rajzok megfelelőségére, valamint a moodboard vizuális megjelenítésére is. Végül de nem utolsósorban pontozásra kerül a termék fantázianeve is és megvizsgálják az egyediség és a kreativitás érvényesülését is. Az Ügynökség és a Bírálóbizottság a pályázatok minőségének függvényében határozzák meg a nyertesek számát.

Online egyeztetésekkel kezdődő együttműködések

Az MDDÜ a két hónapos pályázati időszak alatt egy Speed Dating nevű online meetinggel is segítette a kooperációk létrejöttét, hogy azok az iparági szereplők is pályázhassanak, akiknek az ismertségi körében nincs olyan gyártó, vagy tervező, akivel társulva új terméket fejlesztenének. Összesen 14 gyártó és 18 tervező élt ezzel a lehetőséggel, akik online tárgyalásokon mérték fel az együttműködésükben rejlő potenciált. Az egyeztetések meghozták a várt eredményeket: a résztvevők felének már a meeting után határozott elképzelése volt arról, kivel kívánnak kollaborálni.

A pályázat legfontosabb dátumai

A pályázóknak egy alkalommal van lehetősége a hiánypótlásra, amennyiben a jelentkezésből kimaradt egy szükséges dokumentum, vagy hiányosan lett kitöltve. Az eredményhirdetésre augusztus végén kerül sor – ekkor derül ki, hogy kik azok a pályázók, akik támogatási keretet kapnak az ötleteik megvalósításához. A nyertes projekttervek legyártására 6 hónap áll a gyártó-tervező párok rendelkezésére, azaz 2020. szeptember 1. és 2021 március 1. között kell teljesíteniük az üzleti elképzeléseiket.