HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Megnyílt a Divat & Design Pályázat előminősítési rendszere – a legfontosabb tudnivalók egy helyen


Megnyílt a jelentkezés egyik feltételeként felállított előminősítési rendszer a hazai divat- és designipari kkv-k támogatását célzó pályázatra (GINOP 1.2.14-20) a www.divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon. A pályázó divat- és designipari vállalkozások egyenként 5-150 millió forintos támogatásban részesülhetnek az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) összesen 7 milliárd forintos keretösszegű felhívásának köszönhetően. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a pályázat menetéről és az előminősítés folyamatáról.

A „Divat- és Dizájnipari kkv-k fejlesztéseinek támogatása” pályázat magyar tervező és gyártó mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztéseire biztosít 7 milliárd forintos keretösszegű támogatási konstrukciót. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) szakmai együttműködésének eredményeként 2020. november 24-én megjelent felhívás célja, hogy az ágazat szereplői már középtávon megerősödhessenek, és eredményesen tudjanak működni a kiélezett és erőforrásigényes versenyben. A hazai piac mérete és adottságai miatt kiemelten fontos, hogy a sikeresen pályázó vállalkozások a támogatással növelni tudják exportjukat és nemzetközi digitális jelenlétüket is.

A pályázat kifejezetten az iparági vállalkozások megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatását célozza, melynek köszönhetően a vállalkozások az elmúlt hónapok hozta kihívások közepette is megőrizhetik, illetve megerősíthetik munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességüket. A támogatásnak köszönhetően az iparági szereplők képessé válnak a válságban keletkező lehetőségek kihasználására és a szektor globális szintű átrendeződésével kedvezőbb pozícióhoz juthatnak a nemzetközi versenyben. Az elnyerhető összeg nagysága előreláthatóan 5 és 150 millió forint között alakul majd, melyet új eszközök, gépek, gyártási licensz és know-how, valamint immateriális javak beszerzésre, ingatlanfejlesztésre, információs technológia fejlesztésre, iparjogvédelmi tanácsadásra, valamint a piacra jutáshoz kapcsolódó marketing tevékenységekre és tanácsadásra fordíthatnak a támogatottak. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) kifejezetten Magyarország hét régiójából hat konvergencia régió számára biztosít támogatási forrásokat.

Előminősítésre történő regisztráció

 A pályázaton való részvétel egyik feltétele az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. által kiállított előminősítési igazolás, aminek a megszerzéséhez szükséges folyamatot az érdeklődők a www.divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon indíthatják el. Ennek első lépése az oldalon történő regisztráció, majd a szükséges adatok megadása, ami alapján a rendszer ellenőrzi az előminősítéshez szükséges feltételek meglétét. Ezt követően a vállalkozás a regisztrált fiókból érheti el és küldheti be az előminősítés elindításához szükséges részletes pályázati űrlapot.

Az előminősítés során szakmai szempontok alapján előszűrik a továbbjutásra alkalmas pályázatokat. Kedvező értékelés esetén, a folyamat végén a pályázat benyújtására feljogosító tanúsítványt kap a vállalkozás. Az IFKA tanúsítvány megszerzése nem eredményez automatikusan nyertes pályázatot, ugyanakkor az esetleges pozitív támogatói döntés előfeltétele.

A beérkezett kérelmek elbírálása és a tanúsítványok kiállítása szakaszosan történik. Az első szakasz december 15-től január közepéig tart, az eredmények és a tanúsítványok egyszerre, február közepére várhatóak. A második szakasz január 18-29 között valósul meg, az eredmények pedig február végén érkeznek. A bírálatról a jelentkezők a regisztrációhoz kötődő e-mail címre kapnak tájékoztatást, valamint a regisztrált fiókban is ellenőrizhetik a döntést. További információ az előminősítési folyamatról a www.divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon található. A pályázati dokumentációk között pedig elérhető a részletes Előminősítési felhívás is.

Tájékoztató rendezvények

A „Divat- és Dizájnipari kkv-k fejlesztéseinek támogatása” pályázat (GINOP 1.2.14-20) előminősítésének menetéről ingyenes, online, előzetes regisztrációhoz kötött tájékoztató alkalmakra kerül sor 2021. január 6-8. között. A rendezvénysorozat célja, hogy minél több olyan kérdésre adjon választ, amely a pályázók részéről az előminősítés során felmerülhet.

További információ a rendezvényekről: https://divatdesignpalyazat.ifka.hu/hu/page/tajekoztato-rendezvenyek

A pályázati dokumentumok benyújtásának végső határideje 2021. március 31, a döntésről pedig június 30-ig kapnak tájékoztatást a pályázók.

A Magyar Divat & Design Ügynökség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium dolgozik a Közép-Magyarországi régiót érintő támogatás kidolgozásán, ezzel kapcsolatban további információ és a kiírás 2021. első negyedévében várható 3 milliárd forintos kerettel.

A pályázat részletei a www.divatdesignpalyazat.ifka.hu oldalon, vagy az info@divatdesignpalyazat.ifka.hu címen kérhető. A honlap GYIK menüpontja alatt találhatóak a leggyakrabban előforduló kérdések és válaszok, amelyeket írásos formában, valamint egy videós összegzésben is megtekinthetnek az érdeklődők.