HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Nyolc divatipari gyártóval indul el a második Gyártó Mentorprogram


Az első képzés sikerességének köszönhetően a Magyar Divat & Design Ügynökség ősszel elindítja második Gyártó Mentorprogramját, amely nyolc vállalkozás számára nyújt fejlődési lehetőséget üzleti és gyártástechnológiai ismeretek átadásával. A szakmai zsűri által kiválasztott mentoráltak a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség szakembereitől, illetve további szakértőktől tanulhatnak a nemzetközi piac legaktuálisabb trendjeiről.

Magyar Divat & Design Ügynökség működésének egyik fontos stratégiai pillére a gyártásfejlesztés, melynek célja a hazai gyártói bázis megerősítése. Ennek megvalósításához elengedhetetlen a gyárak exportképességének növelése annak érdekében, hogy sikeresen tegyenek eleget a nagyobb számú külföldi megrendelésnek, illetve a kivitelezés során is több szakembert tudjanak foglalkoztatni.

Az Ügynökség 2020-ban indította el első Gyártó Mentorprogramját, amely hat gyártó számára nyújtott fejlődési lehetőséget. A mentoráltak visszajelzései alapján a program segített felismerni vállalkozásuk erősségeit, illetve fejlesztési területeit. A résztvevők a képzés során korszerű üzleti és gyártástechnológiai ismeretekre tehetnek szert, amelyek birtokában komoly eséllyel indulhatnak a nemzetközi piacokon is. A képzésnek köszönhetően olyan területeken tapasztaltak előremutató változásokat, mint a szervezetfejlesztés, a digitalizáció vagy az együttműködések. Az első program sikerességét követően kiemelt érdeklődés övezte a második Gyártó Mentorprogramot, a jelentkezők közül – a szakmai zsűri döntése alapján – végül nyolc divatipari gyártó kezdi meg a képzést októberben.

Az öt hónapos programon főként alsó- és/vagy felsőruházati gyártók vesznek részt idén októbertől, a Matyodesign Nonprofit Kft., az NDN Sport Kft., a REHABIL Közhasznú Nonprofit Kft., a Szegedi SZEFO Kft. és a SZIRÉN Ruházati Kft. Lábbeli készítők közül a Nestta-Cipő Kft., míg a táska és szíjazat gyártásával foglalkozó vállalkozások közül az ÁP Stúdió Kft., illetve a Hunique Solution Kft. kapott lehetőséget, hogy továbbfejlessze üzleti és gyártástechnológiai képességeit.

A Gyártó Mentorprogram első szakaszában a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Exportakadémia Igazgatóság szakemberei tartanak workshopokat a résztvevő vállalkozások számára. Az előadások során többek között szó lesz külpiaci marketingről, stratégia- és márkaépítésről, nemzetközi promóció eszközrendszeréről, működési hatékonyságnövelésről, illetve technológiai innovációkról. Ezt követően Horváth Alexandra, az Edutorial Tanácsadó Bt. szakembere nyújt betekintést az eredményes pénzügyi működés rejtelmeibe. Végül pedig Lukács Ákos, a Deloitte Zrt. munkatársa nemzetközi és hazai esettanulmányokon keresztül ismerteti a fenntarthatósággal kapcsolatos hatékony gyakorlatok körét, valamint a jövőbeli trendeket és kihívásokat.

A mentoráltak számára fejenként négy one-to-one konzultáció is biztosított a képzés részeként, amelyet Dr. Sólyom Andrea szervezetfejlesztési tanácsadó és az Enterprise Europe Network (EEN) szervezet tart. A beszélgetések segítenek egy külső szakértő szemüvegén keresztül rálátni azokra a folyamatokra és belső együttműködésekre, amelyek fejlesztésével a vállalkozás elindulhat egy sikeresebb fejlődés útján. Az EEN a világ egyik legnagyobb vállalkozástámogató hálózata, amely kifejezetten a külföldi piacra lépési folyamatokban nyújt támogatást kis- és középvállalkozásoknak. Sokak nagy örömére a HEPA és az Enterprise European Network (EEN) által közösen megvalósított innovációs felmérés-tanácsadás is biztosított a gyártók számára.