HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Ötletből 15 milliós befektetés: így zajlott az első Startup Campus x HFDA powered by Hiventures Demo Day!


Több tucat érdeklődő részvételével sikeresen lezajlott az első Startup Campus x HFDA powered by Hiventures Demo Day, amely során a résztvevő csapatok bemutathatták a szakmai zsűrinek divat és design területét érintő projektjeiteket, üzleti elképzeléseiteket, egy lehetséges 15 millió forintos befektetés reményében.

A hazai és nemzetközi jó gyakorlatokatot figyelembe véve 2019 őszén indította el Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Startup Campus-szal és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelővel együttműködésben a közös képzését annak érdekében, hogy az új platform létrehozásával támogassa divat és design fókuszú innovációk létrejöttét és sikeres piacra lépését Magyarországon.

Az első képzés szemesztere 2019 novemberében zárult, a több mint 30 jelentkező csapat közül, az öt hetes képzés során 8 startup ötlettel rendelkező egyetemista csapat ismerkedett a vállalkozás indításához szükséges elméleti alapokkal, eszközökkel, fogalmakkal és módszerekkel. A támogató környezetben történő program során megvalósuló gyakorlati munkát a HFDA, a Hiventures, Rocket Shephered és a Startup Campus mentorai is segítették. A programba került legjobb egyetemi csapatok az MDDÜ épületében múlt héten megrendezett Demo Day-en nyílt befektetési ülésén prezentálták startup projektjüket.

A prezentációk előtt kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg a résztvevők. Ezen Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője, és Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója osztotta meg gondolatait azzal kapcsolatban, milyen kihívásokkal szembesülnek a divat és design területén vállalkozást indítani kívánó fiatalok, illetve arról, hogyan érdemes kidolgozniuk az ötleteiket, projektjeiket, hogy befektetőt találjanak hozzá. A Startup Campus x HFDA powered by Hiventures Demo Day egyébként pont ebben segít nekik.

A Demo Day fő programpontja természetesen a csapatok előadása volt. Számos innovatív ötletet prezentáltak a csapatok és az egyértelmű volt, hogy mindenki nagyon sokat dolgozott a projektjén. Egytől egyig érdekesebb koncepciókat vázoltak fel a résztvevők, az újrahasznosított tengeri hulladékból készült fürdőruha-kollekción keresztül egészen a vásárló általi ruhatervezést lehetővé tevő, 3D-s technológiás szoftverig.

A szakmai zsűri tetszését végül a Alpha projektje nyerte el – a nők menstruációs fájdalmait enyhítő body ötletével –, amely a befektetési bizottságnak a helyszínen meghozott döntése értelmében 15 millió forintos befektetési ajánlatot kapott a Hiventures-től.