HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Szakmai utak – Párizs, Franciaország


A mentorprogram meghatározó állomásaként a mentoráltaknak lehetőségük nyílt néhány nemzetközi designökoszisztémát megismerni. Szeptemberben a 4MS design és PDSIGN Párizsban ismerkedhetett meg a pezsgő francia formatervezői élettel a design hét alatt, melynek során különböző területek prominens képviselőivel találkozhattak. Első nap a Maison et Objet nemzetközi design szakvásárt tekinthették meg, ahol Anne Moreau, a vásár értékesítési vezetőjének segítségével betekintést nyerhettek a vásár felépítésébe, részletesen kitérve a mentoráltak profiljába vágó pavilonokra és azok kiállítóira. A mentoráltak így képet kaphattak a vásáron való részvétellel járó üzleti és brandépítési előnyökkel, valamint az értékesítési vezető kitért a kiválasztási folyamat szigorú és minőségbiztosítási szempontjaira. Amellett, hogy a franciaországi formatervezői és vásárlói specifikumokat is megismerhették a mentoráltak, a nemzetközi, szakmai, B2B vagy üzleti vásár általános ismereteit és hátterét is elsajátíthatták. Ez fontos szakmai lehetőség a mentoráltaknak, mert ezt a fajta elméleti és gyakorlati tudásanyagot individuális designerek csak hosszú évek után tudnak csak elsajátítani, empirikus úton.

A szakmai út második napján a Viaduc des arts művészeket és designereket összefogó projektet tekinthették meg a design START mentoráltak. 1994-ben Párizs jobb partján lévő, Bastille-ből Bercyre nyúló, elhanyagolt elővárosi vasút átalakították a Viaduc des Arts néven ismert elismert bevásárló-, művészeti és kézműves központnak. Az egykori viadukt jellegzetes rózsa színű téglából épült, most már 64 kézműves üzlet és műhely található a 64 kecses boltívben. Ez az egyedülálló helyszín betekintést nyújt a kortárs kézműves trendekbe és a francia design kézműves termékeibe. Ennek a központnak két designerstúdióját látogattuk meg: A mindennapi megoldásokra esküszik az Atelier Hervé-Ébéniste, a „zöld szekrénykészítő”, aki testreszabott elrendezéseket kínál a terek otthonossá tételéhez, tárolásához, környezetkímélő lakberendezéshez. A faanyag Párizs 250 km-es körzetében található természetes erdőkből származik, a műhely mellőzi a formaldehides ragasztókat is. Az alkotásának fókusza a funkció, az anyagok lényege és a kreativitás. Dan Yeffet izraeli származású, Franciaországban működő designer, aki több nemzetközi díjat nyert, többek között az EDIDA díjat és a Czech Grand Design év designere elismerést. A főleg világítótest designjáról ismert Dan belsőépítészettel és formatervezéssel is foglalkozik. Az általa tervezett tárgyak kisszériás manufakturális előállítástól a legmodernebb technológiáig széles spektrumú eljárásokkal készülnek.

A párizsi szakmai túra során alkalmunk nyílt a Philippe Hurel showroom megtekintésére, valamint kimerítő beszélgetésre az elismert francia designerrel, Terence Mesguich-el, a designstúdió művészeti vezetőjével. A nagy múlttal rendelkező márka tökéletesen újra fogalmazza a szekrénykészítés régi hagyományát, beleszőve a képzeletét és kreativitását, szem előtt tartva a jövőbe mutató trendeket. A franciaországi manufaktúra szintén szimbóluma a stúdiónak. Philippe Hurel évekig vadul ellenállt az országon kívüli áthelyezésnek, és küzdött a helyi szakértelem fenntartása mellett, amely biztosítja a tényleges fenntartható foglalkoztatást.

Utolsó nap egy nagyon érdekes és tanulságos vezetett túrán vehettek részt a mentoráltak a Mobilier national et manufactures des Gobelins, de Beauvais et de la Savonnerie épületében.  A IV. Henrik által alapított, később XIV Lajos által átszervezett Garde-Meuble de la Couronne intézménynek a jogutódja, melynek mai feladata a Köztársaság nagy presztízsű és elnöki rezidenciák enteriőreinek kialakítása. A Mobilier National missziója a bútor- és tárgygyűjtemény megőrzése és karbantartása, valamint restaurálása, melyek korábban a királyi és birodalmi rezidenciák, jelenleg a Köztársaság hivatalos palotáinak a vásárlásai és irányzott megrendelései következtében amortizálódtak.

Annak érdekében, hogy a gyűjteményt megőrizze, a Mobilier National hét restaurátorműhelyt bocsájt rendelkezésre – gobelin, szőnyeg, bútorkárpit és dekorációs falikárpit, ülőalkalmatos asztalosság, szekrénykészítő és bronz világítás - mely elősegíti a hagyomány és a kiemelkedő szakértelem megtartását és tovább örökítését.

A látogatások több szempontból voltak nagyon hasznosak a mentoráltak szakmai ismereteinek szélesítésére. Inspiráló designerekkel találkozhattak, beszélgethettek velük, láthatták műhelyeiket és megtapinthatták munkáikat. Amellett, hogy designfilozófiailag és emberileg is sokat adott a mentoráltaknak a műhelylátogatások, bele láthattak a francia szakmai designközösség működésébe.

A szakmai útról készült videó itt megtekinthető.