HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Társadalmi egyeztetésre bocsátották a divat-és designipar számára kiírt 10 milliárd forint keretösszegű pályázatot


A Magyar Divat & Design Ügynökség, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium közös sajtótájékoztatóját követően megkezdődött a társadalmi egyeztetés a divat-és designipar 10 milliárd forint keretösszegű támogatásáról. Az érdeklődőknek 10 nap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy jelezzék a pályázattal kapcsolatos észrevételeiket. Az előminősítésre vonatkozó jelentkezés és a pályázati felhívás tervezetten november 16-től érhető el.

A felhívást a Magyar Divat & Design Ügynökség átfogó kutatása alapozta meg, mellyel felmérte a világjárvány szektorra gyakorolt hatását, melyben összesen 369 iparági szereplő vett részt. A kérdőívet kitöltő vállalkozások a kereslet visszaesését élték meg a legnagyobb kihívásként: többségük 75 százalékos, vagy annál nagyobb csökkenést tapasztalt áprilisban. Kiadásaik mindeközben nem csökkentek jelentősen, ugyanis a szektorban a költségek közel 80 százaléka a bérekből adódik össze.

A felmérés eredményei alapján az MDDÜ egy javaslati csomag formájában közvetítette az ágazat szükségleteit a gazdaságpolitikai döntéshozók számára, mely számos szakpolitikai párbeszédet eredményezett az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az Ügynökség között.

Október 15-én egy új fejezet kezdődött a magyar divat-és designipar számára: az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Magyar Divat & Design Ügynökség közös sajtótájékoztatóján elhangzottak értelmében társadalmi egyeztetésre indult a divat-és designipar számára kiírt 10 milliárd forint keretösszegű pályázati felhívás, amely a mikro-kis-és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását elősegítő fejlesztéseket támogatja. Az érdeklődőknek tíz nap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy a palyazat.gov.hu weboldalon véleményezzék a pályázatot, melynek függvényében véglegesednek majd a kiírás pontos részletei.

A pályázat ezzel összhangban kifejezetten az iparági vállalkozások megújulását elősegítő technológiai fejlesztések támogatását célozza, melynek köszönhetően a vállalkozások az elmúlt hónapok hozta kihívások közepette is megőrizhetik, illetve megerősíthetik munkahelymegtartó, valamint jövedelemtermelő képességüket. A támogatásnak köszönhetően az iparági szereplők képessé válnak a válságban keletkező lehetőségek kihasználására és a szektor globális szintű átrendeződésével kedvezőbb pozícióhoz juthatnak a nemzetközi versenyben.

Olyan vállalkozások jelentkezését várják, akik minimum 1 lezárt üzleti évvel rendelkeznek és legalább 1 főt számál az állományi létszámuk. Az elnyerhető összeg nagysága előreláthatóan 5 és 150 millió forint között alakul majd, melyet új eszközök, gépek, gyártási licensz és know-how, valamint immateriális javak beszerzésre, ingatlanfejlesztésre, információs technológia fejlesztésre, iparjogvédelmi tanácsadásra, valamint a piacra jutáshoz kapcsolódó marketing tevékenységekre és tanácsadásra fordíthatnak az érintettek - ám mindezek még módosulhatnak a visszajelzések alapján.

Az előminősítésre vonatkozó jelentkezés, valamint a pályázati felhívás november 16-től lesz elérhető a pályázat hivatalos oldalán.