HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Újabb neves nemzetközi szakmai szervezet tagja lett a Magyar Divat & Design Ügynökség


A Magyar Divat & Design Ügynökség idén októberben belépett a World Design Organization (WDO) nemzetközi designipari szakmai szervezetbe. Az 1957-ben alapított WDO több mint 170 tagot számlál, akik nagyjából 40 ország nemzetét képviselik, nagy szerepet vállalva a designnal kapcsolatos nemzetközi együttműködésekben. A WDO célja, hogy elősegítse az ipari formatervezés fejlesztését, hogy jobb termékek, rendszerek, szolgáltatások jöjjenek létre; a nyereséges üzlet és ipar; illetve az élhetőbb környezet és társadalom érdekében.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) hivatalosan tagja lett a World Design Organization (WDO) nemzetközi designipari szakmai szervezetnek. A WDO célja, hogy elősegítse az ipari formatervezés fenntartható fejlesztését az élhetőbb környezet és társadalom érdekében. Legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy inspirálja, aktivizálja és együttműködésre szólítsa fel a formatervezőket, illetve a fenntartható fejlődés érdekében támogatja az olyan kreatív és vállalkozói ötleteket, amelyek változást indíthatnak el a világban.

„Nagy elismerés ez a teljes magyar divat- és design ágazat, valamint az ügynökség számára, hogy egy ilyen fontos nemzetközi szakmai szervezet érdemesnek talált minket és csatlakozhattunk a soraiba. A WDO-nak nagy szerepe van abban világszerte, hogy elősegítse és megossza azokat az ipari formatervezés által vezérelt innovációs eljárásokat, amelyek javíthatnak a gazdasági, társadalmi, kulturális és környezeti életminőségen. Manapság a WDO több mint 150 tagszervezetet szolgál ki, amelyek világszerte több ezer ipari tervezőt képviselnek. Számunkra több szempontból is hasznos a tagság, hiszen a stratégiánk egyik alappillérének számít a magyar designipar még versenyképesebbé tétele, a WDO által számunkra is elérhetővé vált nemzetközi know-how pedig biztosan nagy segítséget nyújt majd ebben a jövőbeni munkánk során” – fogalmazott Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

Az MDDÜ kiemelt célja, hogy Magyarország legyen a divat és design régiós központja, illetve, hogy a magyar tervezésű termékek nemzetközi szinten is elismertek legyenek, növelve ezáltal az országimázst. Ennek érdekében folyamatosan újabb programokat és kezdeményezéseket indítanak a hazai kreatív ipar felvirágoztatására. Többek között a szakma jeles képviselőinek bevonásával végzett piackutatás eredményeként egy olyan divat és design mentorprogramot alakítottak ki, amely megfelelően rezonál a szektor különböző kihívásaira. Ezek mellett az ügynökség folyamatosan igyekszik jelen lenni nemzetközi szinten is, népszerűsítve ezáltal a magyar tervezők munkáját. Ennek eredményeként Magyarország jelen volt már a londoni design vásáron vagy a milánói designhéten is.

***

A Magyar Divat Design & Ügynökségről

A Magyar Divat & Design Ügynökség a Magyar Turisztikai Ügynökség leányvállalataként alakult meg 2018-ban, két kiemelt részleggel: divatipar és designipar. Az ügynökség célja a hazai divat- és dizájnipar nemzetközi ismertségének és elismertségének növelése, ezen keresztül pedig az országimázs erősítése. Emellett legfontosabb feladatai közé tartozik az export növelése, a hazai gyártói háttér erősítése és fejlesztése, a tradícióval rendelkező kreatív és szakmai tudás fejlesztése. Integratív szervezetként kiemelt célja a divat- és dizájniparágban tevékenykedő hazai és nemzetközi szereplők közötti hatékony szakmai koordináció megvalósítása, ami elengedhetetlen a hosszú távú sikerhez.

A WDO-ról

Mint az ipari formatervezés nemzetközi hangja, támogatjuk, promotáljuk és megosztjuk az ipari formatervezés által vezérelt innováció ismereteit, amelyek képesek egy jobb világot teremteni. Ezt úgy tesszük, hogy együttműködésre bátorítjuk közösségünket és olyan nemzetközi programokat viszünk véghez, mint a World Design Capital®, a World Design Talks, a World Design Impact Prize, a World Industrial Design Day és Interdesign.