HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Kerülj Képbe! - Év Felfedezettje Pályázat


Álmodd újra a múltat 2024-ben

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) a Startup Campus-szal szakmai partnerségben, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum szakmai támogatásával ismét meghirdeti a „Kerülj Képbe - Év Felfedezettje” pályázatot. A 2022-ben hagyományteremtő jelleggel indított felhívás a jövő szakembereinek tehetséggondozására, inspirálására és kreativitásának fejlesztésére fókuszál. A pályázatra nappali tagozatos, divat és design területén szakképzésben tanulókból álló csapatok jelentkezhetnek, az Örökség újratöltve: Tervezz a holnapnak! témában készült projektötletekkel.

Az MDDÜ kiemelt feladatai közé tartozik az iparági szakképzésfejlesztés támogatása, nagy hangsúlyt fordítva a presztízsnövelésre, az iparági innovációkra és a fenntarthatóság témakörére. Az Ügynökség 2019 őszén kezdte meg együttműködését a Startup Campus-szal egy értékteremtő divat- és designipari ökoszisztéma megteremtése céljából az ágazat fellendítése érdekében. A partnerséggel párhuzamosan létrejött a Szakképzésfejlesztést Támogató Program, amely 2022-től a divat- és design területén egyaránt a szakmai presztízsnövelést, szakoktatásfejlesztést hivatott elősegíteni.

A Startup Campus az MDDÜ-vel partnerségben, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrummal szakmai együttműködésével 2024-ben újra meghirdeti a „Kerülj képbe! – Év felfedezettje” pályázatot. A Szakképzésfejlesztést Támogató Program keretében közzétett felhívás célja a közösségépítés és -fejlesztés, melynek során a divat-, designipari szakképzésben, nappali tagozaton tanuló diákok a csoportmunkában rejlő lehetőségeket kihasználva megmutathatják képességeiket és kreativitásukat egy szélesebb közönség számára.

A 2024-es pályázat témája az „Örökség újratöltve: Tervezz a holnapnak!”, amely téma keretein belül a diákok szabad kezet kapnak az értékmentés, értékátvitel, újragondolás, forma, funkció, díszítés hívószavak segítségével. A pályázatra olyan 14-21 év közötti diákok jelentkezhetnek, akik nappali tagozaton tanulnak divat- és designipari szakképzésben. A tanulók által alakított minimum 3, maximum 5 fős csapatokhoz dekoratőr, grafikus és fotós szakmákat tanulók is csatlakozhatnak. Pályázni termék- vagy projektötlettel lehetséges az izgalmas lehetőségeket rejtő témán belül. A jelentkezők többféle, szabadon választható módszertant, alapanyagot és technika alkalmazhatnak, amelyek szerintük a legjobban szemléltetik az ötletüket, miközben innovatívan jelenítik meg az értékmentés témakörét.

Az ötletek beérkezését, a jelentkezési időszak lezárását követően a szakmai zsűri kiválasztja azokat a csapatokat, amelyek az ezt követő két és fél hónapos időszakban kidolgozhatják projektötleteiket. A megvalósítási időszak során a résztvevőket nagy szakmai tudással bíró mentorok, valamint oktatóik támogatják a pályamunkák létrehozásában. A divat területén felkért szakértő mentorok: Györök Bori, Keszeg Anna és Kovács Adél. A design területén felkért mentorok: Édes Balázs, Kele Sára és Pap Dávid. A Kerülj képbe! – Év Felfedezettje pályázat 2024-ben is egy elismert nagykövettel, Csalár Bence, divatújságíró és -szakértővel indul útjára. A megvalósítási időszak alatt elkészült pályamunkákat a szakmai zsűri ismét értékeli és kiválasztja az általa legjobbnak ítélt három – három csapatot divat és design területen, akik értékes díjakat nyerhetnek el, köztük tárgynyereményt és részvételi lehetőséget szakmai workshopokon, tovább az MDDÜ szakmai rendezvényein.

A szakmai együttműködő partner intézmények a pályázat kezdeti időszakában roadshowt szerveznek, amelynek első két helyszíne a pályázatra való toborzásra is fókuszál a divat és design szakmai presztízsnövelés mellett. Az országos, tervezetten két budapesti és két vidéki szakképző intézményt helyszínként felölelő roadshowhoz a program hivatalos házigazdája, Csalár Bence is csatlakozik.

A „Kerülj Képbe – Év Felfedezettje” pályázatról további információk, valamint a jelentkezési felület ITT érhető el.