HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Üvegmanufaktúra és Position Collective


CEL lámpakollekció

A design LAB keretein belül egy olyan függesztékekből álló lámpacsalád tervezése és fejlesztése a cél, amely magyarországi kézi megmunkálású fújt üvegtechnológián alapul. Az üveg áttetsző jellegének, szinezhetőségének és rétegezhetőségének jellegét szeretnénk kiemelni. A színezés mellett különböző felületi struktúrák kialakítása a cél, amelyek fénytörése karakteres jelleget ad.

A koncepció az egysejtű algákból a kovamoszatokból indul ki. A kovamoszatok külső kemény sejtfala szilicium dioxid tartalmaz, amelyek az üveggyártás alapjául szolgáló kvarc ásvány, homok jelentős részét képzik.

 

A gyártó: Üvegmanufaktúra Kft.

A 2005-ben bezárt egykori nagy parádi üveggyártól pár száz méterre, a Petőfi Sándor u. 21. szám alatt található Parádsasvári Üvegmanufaktúra őrzi a helyi üveggyártás több mint 300 esztendős múltját, hagyományait, emellett családias hangulatának köszönhetően közvetlen élményt nyújt vendégeinek.

A tervező:POSITION Collective

A POSITION Collective tervezési szemlélete a tervezők alapvetően eltérő megközelítésének szinergiájaként vált sikeres modellé. Ati fő inspirációja a képzőművészet, népi, és tárgykultúra köré szerveződik. Bence építészeti központú szemlélete a tér és tömeg aránya, szín és anyag kontrasztja körül forog. A fenti kettősség adja a cég karakterét, amelyben a tér és az abban elhelyezett tárgyak jelentősége egyenrangú. Ugyanez a szemlélet fogalmazódik meg a tárgyalkotás folyamatában is, a formák karakteressége és a funkcionalista letisztultsága egyformán fontos. A tervezés folyamán a klasszikus manufaktúrális kidolgozottságú iparművészet alapjaihoz nyúlnak vissza, ám termékeiket és projektjeiket kortárs eszközökkel valósítják meg.