HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Nemzetközi színvonalú termékeket alkottak az első design LAB program gyártó-tervező párosai


Az első design LAB inkubációs program keretében hét gyártó-tervező páros papírra vetett tervének megvalósítását támogatta a Magyar Divat & Design Ügynökség. A hat hónapos gyártási folyamatot követően több mint 40 nemzetközi színvonalú, magas minőségű, szériaérett termék született, amelyek esetében kivétel nélkül megfigyelhető a funkcionalitás és az esztétika kiváló ötvözése, valamint a fenntarthatósági tényezők figyelembevétele.

Az MDDÜ által indított design LAB program elsődleges célja a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációk előmozdítása, a hazai gyártói háttér erősítése és korszerűsítése, valamint az iparág versenyképességének növelése volt. A megvalósítást egy szakértői kerekasztal-beszélgetés előzte meg, amely során kiderült, hogy nagy igény mutatkozik olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet. Az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve, a VIA (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) francia designintézet együttműködésével dolgozta ki az első design LAB programot, amely során hét gyártó-tervező páros kapott támogatási keretet termékeik megvalósításához.

Az Árkossy Bútor Kft. és Horváth Máté együttműködésének köszönhetően létrejött LOOP Bútorcsalád 12 különböző funkciójú, formatervezési szempontból egyedülálló, innovatív termékből áll. A tervezés során fontos szempont volt számukra a fenntarthatóság, így többek között újrahasznosított, valamint hulladék anyagot használtak. A Varkoly Fiai Kft. és Horváth Máté a MATCH moduláris ülőgarnitúra családot alkották meg, amelynek egyik különlegessége a kárpitozáshoz alkalmazott PET palackokból készült szövet és a párnák töltőanyaga, amely a gyártás során keletkezett hab hulladékból állt össze. A Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Leits Miklóssal működött együtt a Hommage lámpacsalád megalkotásánál. A projekt során olyan különleges elemeket használtak, mint az egyedileg készülő fényvető korong, vagy a porcelán máz a lámpák felületén. A Rotte Kft és Kele Sára a Tangens Office Home irodabútorcsalád fejlesztésén dolgozott, amely keretében 15 különböző, modulárisan összerakható, légies irodabútort alkottak. A bútorok az otthonokban kialakított home-office környezeti komfortját hordozzák.

A Balaton Bútor Kft., Lakos Dániel tervezővel kiegészülve alakította ki és valósította meg a TILES széket, amely egy teljesen új karakterű, síkokból és poligonokból építkező formaalkotáson alapul. Az ergonómiailag tökéletesre fejlesztett székek többszörösen görbült felülettel rendelkeznek. A Tilia 2002 Bt. és Ulmann István olyan intelligens kutyaházat alkottak, amely funkcionális, esztétikus és önfenntartó is egyben. A létrehozott termék a Pet Flat nevet viseli, innovációs értéke pedig vitathatatlan, hiszen alkotásukat többek között napelemmel, külső és belsőkamerával, valamint rejtett világítással látták el. A POSITION Collective által tervezett és az Úri Lux Kft. által megvalósított BERRI lámpacsalád megformálásának kiinduló pontja a portfólió fejlesztés volt, az inspirációt pedig a hóbogyó növény adta. A termékek különlegessége a kivitelezés során használt egyedi faformáknak, valamint üveg pigmenteknek köszönhető.

Az MDDÜ nem csak a termékek fejlődését, hanem azok utóéletét is támogatni kívánja, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több hazai és – amennyiben a vírushelyzet engedi – nemzetközi kiállításon, valamint design platformon jelenhessenek meg ezek a kiváló alkotások, ezzel is biztosítva a nemzetközi exportot és széleskörű láthatóságot. A programban résztvevő párosok munkáját méltatja továbbá az is, hogy a VIA – francia designintézet – felajánlotta, hogy a termékek bemutatásra kerülhetnek a Paris Design Weeken, amely kivételes lehetőség számukra. Az alkotásokat látva több iparági szakember is felajánlotta, hogy szívesen tartana workshopot a párosoknak, többek között tőkebefektetés, illetve védjegyeztetés témában, amelyek kapcsán már folynak az egyeztetések.

A visszajelzések alapján, a gyártó-tervező párosok mind szakmailag, mind pedig üzletileg eredményesnek értékelték az első design LAB programot és bátran ajánlanák minden hazai iparági szereplő számára a pályázati lehetőséget. Emellett pedig kiemelték azt is, hogy értékes szakmai kapcsolatokat sikerült kialakítaniuk a programnak köszönhetően.

 

 

A második design LAB pályázat részletei

A második design LAB program iránt érdeklődő gyártók és formatervezők közösen jelentkezhetnek 2021.04.12. és 2021.06.13 között pályázati anyagukkal az MDDÜ hivatalos weboldalán közétett információk mentén.  

Az online Speed Dating eseményt 2021.05.17-én rendezi meg az Ügynökség, melyre a designlab@hfda.hu e-mail címre küldött levélben tudnak a gyártók és tervezők előzetesen regisztrálni.

A Speed Dating eseményre való jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

Felkészülési segédlet

Regisztrációs adatlap gyártóknak

Regisztrációs adatlap tervezőknek

Adatkezelési Tájékoztató

Titoktartási nyilatkozat

 

A design LAB programra való pályázati kiírás pontos részletei itt érhetőek el.

Pályázati mellékletek:

Pályázati adatlap

Átláthatósági nyilatkozat

Titoktartási nyilatkozat

Költség és ütemterv

De minimis nyilatkozat

Adatkezelési tájékoztató

Útmutató