HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

Elindultak a design LAB inkubációs program gyártó-tervezői együttműködései


Következő állomásához érkezett a MDDÜ által indított, a gyártásfejlesztés stratégiai célkitűzését támogató design LAB inkubációs program, amely a gyártók és a formatervezők közötti sikeres együttműködések előmozdítása mellett, a gyártói háttér erősítésére, valamint az ágazat exportjának ösztönzésére is hatással kíván lenni.  A designipar elismert szakembereiből álló zsűri két körben értékelte a beérkezett 43 pályázatot, majd kiválasztotta azokat a párosokat, akik támogatást kapnak pályázati anyagukban bemutatott termékötletük legyártására.

A design LAB inkubációs programnak számos designipari szereplőt sikerült mozgósítania: összesen 43 gyártó-tervező pár nyújtotta be jelentkezését az Ügynökség számára, akik közül többen is részt vettek a kooperációk létrejöttét elősegítő Speed Dating online eseményen is. A hazai és nemzetközi szakemberekből álló Bírálóbizottság több körben értékelte a beérkezett termékfejlesztési terveket, amely során megnézték a sorozatgyárthatóság lehetőségét, a költségek és az ütemterv relevanciáját, a design koncepciót, a fenntarthatóság szempontjainak érvényesülését, valamint a vizuális megjelenítést is. Végül a legmagasabb pontszámot elérő hét gyártó-tervező párnak, ítélték oda a termékek megvalósításához szükséges támogatási keretet.

Választásuk ennek megfelelően az Árkossy Bútor és Horváth Máté, a Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Kft. és Leits Miklós, a Rotte Kft. és Kele Sára, a Balaton Bútor Kft. és Planbureau, a Tilia 2002 Bt. és Ulmann István, a Varkoly Fiai Bútoripai Kft. és Horváth Máté, valamint Úri Lux Kereskedelmi és Szolgáltató Kft és a Position Collective kooperációira esett, akik nemcsak kreativitásuk és eredetiségük tekintetében voltak kiemelkedőek, hanem a nívós nemzetközi vásárokon is megállnák a helyüket.

A győztes pályázatokról többek között elmondható, hogy kiválóan ötvözik a funkcionalitást az esztétikával, de akad olyan ötlet is a sorban, amely sokrétű anyaghasználattal nyűgözte le a Bírálóbizottság tagjait. A fenntarthatóságra való törekvés szintén megjelenik a projektekben, amely plusz pontot jelentett az elbírálásnál.

A kiválasztott gyártó-tervező kooperációk bútorok és lámpák és egyéb bútoripari termékeket valósítanak majd meg az elkövetkezendő hónapokban, melyet gyárlátogatások során kísér figyelemmel és iparági szakemberekkel ellenőriz lépésről-lépésre az MDDÜ.

A következő gyártó-tervező csapatok kerültek kiválasztásra: