HEADER.VISUALLY_IMPAIRED_VERSION

A gyártásfejlesztés érdekében inkubációs programot indít az MDDÜ design LAB néven


A Magyar Divat & Design Ügynökség design LAB néven inkubációs programot alakított ki a hazai gyártók és designipari kreatív szakemberek közötti együttműködések elősegítése érdekében, amellyel a gyártásfejlesztés stratégiai célkitűzése mellett enyhíti a világjárvány okozta gazdasági helyzet következményeit is. A gyártók és tervezők egy közösen átgondolt, részletesen kidolgozott pályázati anyaggal jelentkezhetnek, mellyel elsősorban bútor, lakáskiegészítő és textil termékek megvalósításához kapnak pénzügyi segítséget. A partnerségek könnyebb kialakulását egy Speed Dating nevű online üzleti találkozó szervezésével segíti elő az MDDÜ.

A design LAB kialakítását egy szakértői kerekasztal-beszélgetés előzte meg, mely során az iparági képviselők kiemelték, hogy igény van olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet. Az MDDÜ az ágazati visszajelzéseket figyelembe véve dolgozta ki design LAB nevű programját, melynek elsődleges céljaként a szektor szereplői közötti sikeres kollaborációk előmozdítását, továbbá a hazai gyártói háttér erősítését és korszerűsítését határozta meg. Mindezek mellett a program a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére kíván hatással lenni.

Az ilyen eseti partnerségek még inkább felértékelődtek a világjárvány által előidézett gazdasági helyzetben, mivel a szereplők számára szükségszerűvé válik üzleti folyamataik és tevékenységük átgondolása, hogy keresletet teremtsenek árucikkeik iránt.

A kapcsolatteremtést az Ügynökség egy „Speed dating” esemény megszervezésével is segíti, melyet a jelenlegi vírushelyzetre tekintettel az online térben valósít meg. A virtuális rendezvény keretében a gyártók és a designerek 15-20 perces webkamerás interjúk során ismerhetik meg egymást és mérhetik fel a lehetséges közös munkában rejlő potenciált, így a résztvevők akár már aznap kiválaszthatják, kivel működnének együtt.  A kialakult gyártó-tervező párosok közösen kidolgozott pályázati munkáinak elkészítésére közel 2 hónap áll rendelkezésre.

A benyújtott dokumentációnak tartalmaznia kell a projektben résztvevő gyártó és designer szakmai bemutatását, a projekt megvalósításának ütemezését, valamint az ahhoz kapcsolódó költségtervet is ismertető szakmai programot, vizuális dokumentációt, illetve a szükséges gépek és munkafolyamatok listáját, továbbá a projekt keretében kifejlesztésre kerülő szériában gyártható termék piaci potenciálját. A minél szélesebb pályázói kör elérése érdekében az anyagkategóriákat a pályázati kiírás nem korlátozza. Tekintettel a világjárvány által előidézett gazdasági helyzetre a támogatási keret fedezi a projekttel összefüggésben a gyártás, a munkabér, a tervezői díj, az eszköz-és anyagbeszerzés, illetve egyéb területek finanszírozásának egy előre meghatározott részét.

A pályamunkák kiértékelését az iparági szakemberekből álló Bírálóbizottság végzi az eredetiség és megvalósíthatóság, valamint az exportképesség szempontjait kiemelten figyelve. A zsűri tagjai többek között a szériagyártás teljesíthetőségét, a futamidő és költségtervezés megvalósíthatóságát, valamint a fenntarthatósági szempontokat vizsgálják meg, majd személyes konzultáció keretében is felteszik kérdéseiket. A legjobbnak ítélt pályázók szériaérett termékek véglegesítésére és legyártására fordíthatják a vissza nem térítendő támogatást.

„Hazánkban egyelőre még kevés - ám annál jobb példák vannak a gyártók és formatervezők közötti projektmunkákra. A Magyar Divat & Design Ügynökség célja, hogy minél több szereplő éljen a gyártói és tervezői oldal közötti kollaboráció lehetőségével, hiszen ez lehet a kulcsa a hazai színtéren való sikeres helytállásnak. A design LAB keretében megvalósult eredményes társulásokkal arra szeretnénk ösztönözni a szereplőket, hogy a jövőben önállóan is kezdeményezzenek hasonló együttműködéseket, felismerve a gyártók és tervezők közötti kooperáció előnyeit, amelyek most fontosabbak, mint valaha – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

A gyártási folyamatot az Ügynökség szakértők kíséretében havi gyárlátogatásokkal követi nyomon, melynek keretében az előkészületektől kezdve, a munkafolyamatokon át, a végtermékké válás stádiumait is figyelemmel kíséri.

A design LAB program a francia designintézet, a VIA (Valorisation de l'Innovation dans l'Ameublement) együttműködésével valósul meg, így a VIA, mint szakmai partner a pályaművek kiértékelésében is részt vesz majd.

A design LAB program pályázati kiírása:

Kiegészítés: A Magyar Divat & Design Ügynökség a vírushelyzet miatti gazdasági változásokra való tekintettel kiegészítette a design LAB inkubációs program pályázati felhívását annak érdekében, hogy a pályázaton résztvevő gyártók és tervezők közötti együttműködés minél gördülékenyebb legyen. A módosított pályázati felhívás itt érhető el: https://hfda.hu/documents/prod/design-LAB-palyazat_2020.pdf
 

Pályázati mellékletek:

https://hfda.hu/documents/prod/designLAB_1_melleklet_Palyazati-adatlap.doc

https://hfda.hu/documents/prod/designLAB_2_melleklet_Atlathatosagi-es-osszeferhetetlensegi-nyilatkozat.docx

https://hfda.hu/documents/prod/designLAB_3_melleklet_Titoktartasi-nyilatkozat.docx

https://hfda.hu/documents/prod/designLAB_4_melleklet_Koltseg-es-utemterv.xlsx

https://hfda.hu/documents/prod/designLAB_5_melleklet_De-minimis-nyilatkozat.docx

https://hfda.hu/documents/prod/designLAB_6_melleklet_Adatkezelesi-tajekoztato.docx

 

Speed dating részletei:

Az online Speed dating eseményt 2020.06.10-én rendezi meg az Ügynökség, melyre a  designlab@hfda.hu e-mail címre küldött levélben tudnak a gyártók és tervezők előzetesen regisztrálni.

Speed dating gyártói regisztráció határidő: 2020.05.25.

Speed dating tervezői jelentkezés leadása a megnevezett gyártóhoz: 2020.06.02.

Az online eseményen való részvétel regisztráció köteles, melynek részletei hamarosan külön hír formájában is elérhetőek lesznek a weboldalon.